Vesta

föld, moha, illat, levendula, rózsa, pohár bor, fények, mécses, naplemente, természetesség, nőiesség, szexualitás, harmónia, vágy, vágyakozás, beteljesülés, szívek, színek, lelkek, harmatcsepp a hajnali fűszálon- a talpammal érzem, hangok, hangulatok, ízek, illatok

Friss topikok

  • nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus: gyönyörűséges, ahogy leírtad, mindig borzong a testem mikor ezt a dalt hallgatom, és igen, örülök,... (2010.06.22. 15:08) Csillagzene
  • nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus: kikérem magamnak, hogy a blogdémon? eltüntette a kommentemet:)) @vehanga - kutyátlan: OK, értem,... (2010.04.19. 18:10) Tavasz
  • Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker: A köd büdös. (2009.12.08. 10:22) Köd
  • hangaagi: nekem a film nem csak a fájdalomról szólt, hihetetlen, milyen érzelmek, érzékek kapnak szerepet be... (2008.09.11. 21:15) Belső tenger- Mar adentro
  • gidabiga: van Alsó-Dörgicse, az a falu Balaton felé eső része, Felső-Dörgicse a faluközpont és Vászoly felé,... (2008.08.25. 18:10) „Hol sírjaink domborulnak”

Linkblog

„Hol sírjaink domborulnak”

2008.08.07. 10:31 :: hangaagi

A szolnoki temető legvégében, békésen, egymás mellett sorakoznak a görög stílusban felépített kripták. Valamelyik előtt kis kerítés, mögötte kert, mintha a „gazdája” bármikor kiléphetne, szedne egy kis virágot, és bevinné a vázába. A tymphanon kötelező elemként jelenik meg mindegyiken. Kedvencem az a kripta, melyen apró, gyöngyház ragyogású mozaikból raktak ki jelenetet (hogy mit, az már az idő homályába vész, csak a jóérzés maradt meg, és a kényszer, hogy ha ott járok a temetőben, feltétlen meg kell újra látogatni). Tengerkék kis csempék, a napfényben messziről látni csillogásukat. Az előtte lévő kerítésen belül sziklakert, melyen pozsgások burjánzanak. Nem sokkal a kripták mellett vannak az ismeretlen katonák sírjai. Fejfájuk kicsi, tán negyven centi, ha van, tetején egy fehér táblácskával. Mintha valaki jókedvűen teletűzdelte volna fehér fejű gyufákkal a földet. A nyárfák szinte égig érnek körülötte, ágain a balkáni gerlék búgnak, akik a hazai gerléket „kiszorították” innen. Sosem néztem még meg, mi van írva a táblákra, ha egyáltalán van rajtuk valami, inkább csodáltam a katonás rendet, a pontosan kimért távokat, amik az újraültetett erdőkre emlékeztettek.

A szobortemető pedig külön varázsrész a temetőben. Csupa csoda, hatalmas kőóriásokkal, mohával, és patinával. Az egyik parasztot ábrázoló szobor pont jól tartja kezeit ahhoz, hogy a nagyvilágot belátni akaró gyermek fel tudjon kapaszkodni magasabbra (a kezek alamizsnát kérnek). A hidat és az azon átkelőket őrző turul pedig mesék hőse volt. Égbe nyúló kőoszlopon, kitárt szárnyakkal áll a turul. Szinte aprónak látszik, annyira fent van. Tollai megkoptak, szürkések lettek, de méltósága töretlen. Olyan kedves nekem, mint a kőbe faragott galamb, mely őseim sírját őrizte némán.

Morbid kijelentés, de még két temető van az országban, amit nagyon szeretek. Az egyik a tiszaörsi, régi, műemléktemető, melynek közes-közepében egy meredek oldalú kis dombon apró templom fehérlik, halottak napja környékén messziről látszódik a sok száz mécses fényében a táj fölé magasodva. A dombon teraszosan elhelyezve a sírok, kis kerítésekkel elválasztva ezek is, fejfáikon akár két századdal ezelőtti dátumok, vagy elmosódott, csak ujjal olvasható vésett szavak. Az utat felfelé a stációk jelzik takarosan, fehérre meszelve, piros cseréptetejükkel. Olyan, mint egy apró kincses doboz, benne lélekmelengető drágaságokkal, meleg, narancsszínű mécses-lánggal. Ennek ellentéte a dörgicsei temető, legalábbis amit gyerekként láttam, miközben agyagért mentem az „agyagbányába”, kézműveskedéshez. A kukoricás és az erdő között, a poros ösvény mellett, gondozottan, olyan természetességgel simult a tájba és a környezetbe, mintha egy virágos rét lett volna. Emberközeli, testet elrejtő, de lelket el nem temető.

 

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vesta.blog.hu/api/trackback/id/tr72604730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajjakend / Vajmaci / BUTTERBRUMM (törölt) 2008.08.13. 20:57:18

Ha hiszed hanem...fotósszemmel a temető csodás téma!
Nyugalom,csend,valami finom békesség.....
Egyben hátborzongató is lehet!
ha nem láttad volna esetleg.... www.flickr.com/photos/gabesz75/2464012675/

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2008.08.13. 20:59:22

Drága Kend, én nem fotós szemmel nézem, szerintem a temető csak mostanság, egy-két évszázada létező gondolkodásmódban kapott negatív előjelet, amit magamnál nem tapasztalok :)
lásd fentebb

Hajjakend / Vajmaci / BUTTERBRUMM (törölt) 2008.08.18. 21:02:15

Vágom,vágom!
Csak valahogy ez jutott eszembe hirtelen...:D:D:D:D
Pussz!

gidabiga 2008.08.21. 16:32:17

ha csak az az egy dörgicse van, amit én ismerek, teljes mértékben igazad van.
csoda egy hely. valahogy a béke szigete.
csak egyszer voltam ott, de éreztem, hogy körülölel valami természetfeletti nyugalom.
ha ismered a környéket, Vászoly falucska is hasonló értékekkel bír.

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2008.08.21. 16:34:46

Dörgicseként csak egy hely fut, de van felette pár km-re Felső-Dörgicse, ott én nem voltam.
Vászoly nagyon ismerősen hangzik. Nem emlékszem konkretice, de nagyon ismerős.

gidabiga 2008.08.25. 18:10:11

van Alsó-Dörgicse, az a falu Balaton felé eső része, Felső-Dörgicse a faluközpont és Vászoly felé, Öreg-Dörgicse. 6-8 éve olyan szegényes, lepusztult volt az öreg falurész, hogy megsirattuk azt a gyönyörű tájban lévő valaha volt falut.
Ma már eredeti állapotukban felújított házacskák, nyoma sincs a "nyomornak" :)
A legszebb, hogy a kis utcán sétálgatva érzed a múlt illatát.
süti beállítások módosítása